sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kulttuurieroja

Vaikka Australia on toisella puolella maapalloa se muistuttaa todella paljon koti suomea. Tietenkin on eroja näitten kahden ihanan maitten välillä, tässä teille vähän makua kulttuurieroista mitä olen kohdannut:

Liikenne

Täällä julkinen liikenne on aika huono… Busseja kulkee mutta ei kauhean usein, tunnin välein, kun kotona niitä kulkee parhammillaan 15-20min välein. Täällä maksetaan eri Zoneista, eli esim Zone1 maksaa 1.50 jne…
Juna on yleinen kulkuväline millä matkustetaan joka paikkaan, junia kulkee usein ja niillä on helppo liikkua, junat on aika paljon parempia kun VR.
En ole takseja käyttänyt mutta kuulemma taksilla matkustaminen on aika kallista.

Koulu

Minä käyn katolista yksityiskoulua ja kaikki hyvät koulut ovat yksityisiä. Täällä maksaa yksityinen koulu n S5-8000/vuosi (riippuen koulusta).
Public koulut maksaa myös, mutta huomattavan verran vähemmän, n S400/vuosi. Täällä public schoolsit ovat todella epäsuosittuja, niissä käy yleensä ei-niin-varakkaita lapsia, aboriginaleja ja ne jotka ovat potkittu ulos private kouluista. Jengi tappelut näissä kouluissa ovat yleisiä ja puukottamisia on myös ollut.
Kaikissa kouluissa on jonkinlainen koulupuku, yskityisissä on täysi koulupuku mihin kuuluu kaikki, repusta sukkiin ja hiuspantoihin. Ei saa olla meikkiä ja hiukset pitää olla natural väriset (eli ei raitoja, punaista, lilaa etc..)
Public kouluissa on myös jonkin näköinen koulupuku, yleensä se on vain paita ja hame, oppilaat saavat käyttää mitä tahansa kenkiä ja laukkuja, meikkejä niin plajon kun pää jaksaa kantaa ja hiukset saavat näyttää harakanpesiltä jos tykkää.

Ruoka

Täällä syödään aika paljon samaa safkaa kun kotona. Fast-food kulttuuri on kuitenkin vähän isompi täällä. Joka nurkan takana on joko KFC, Red rooster, Chicken treat, Hungry Jacks, Maccas tai joku muu ällö paikka.
Olen täällä ollessa syönyt enemmän pika ruokaa parissa kuukaudessa kun mitä mä syön vuodessa, syy siihen voi olla että mamma ei aina jaksa laittaa ruokaa ja tuo mielummin jotain kotiin.
Täällä syödään myös paljon käsillä, ei oikeen piitata haarukoista ja veitsistä eikä serveteistä, joten bakteerifobiot ja hygieenifriikit älkää tulko tänne.

Teinit

Täällä teinit ovat samanlaisia kun kotona, kaikilla 14vuotiailla on minihameita ja paljon pakkelia naamassa, 16 vuotiaat taas osaavat pukeutua ja hillitä meikkaamista(poikkeuksia kuitenkin on…)
Yksi todella yllättävä asia mikä vieläkin vähän ihmetyttää on että kaikki, tasan kaikki työskentelee. Täällä on outoa jos jollain ei ole työtä, kun täyttää 13 voi hakea töihin, kaikki mun kaverit työskentelee koulun jälkeen aina pari tuntia jossain, yleensä ruokokaupoissa mutta moni on myös töissä ravintoloissa.
Kaikki on aina hämmentyneitä kun kerron että meilläpäin ei töitä tehdä, kysyvät aina mistä saan rahaa ja kerron että teen kotitöitä ja siitä saan vähän taskurahaa.


Tossa päällimmäiset jutut, lisää varmaan tulee myöhemmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti